06 Apr Ambalaj PRIMAR, SECUNDAR ȘI TERȚIAR. Care este diferența?
Fiecare nivel de ambalare servește unui scop specific. Este important să poată face distincția între cele trei niveluri, deoarece fiecare este destinat pentru diferite scenarii de ambalare.
Știți să faceți distincția între ambalajele primare, secundare și terțiare?
Dacă nu lucrezi în industria ambalajelor, probabil că nu ești sigur de diferențe dintre diferitele niveluri de ambalare, iar acest lucru este normal.
Cu toate acestea, dacă compania dvs. împachetează produse, atunci când este important să poată face distincția între aceste niveluri de ambalare, deoarece fiecare nivel este adecvat pentru diferite tipuri de produse.
Mai jos este o scurtă prezentare generală a tuturor celor trei tipuri de ambalaje, care împreună formează de obicei sau linie completă de ambalare.
AMBALAJUL PRIMAR
Ambalajul primar este ambalajul aflat în contact direct cu produsul însuși și este uneori denumită unitate de consum. Scopul principal al ambalajului primar este de a conține, protejat și/sau conserva produsul finit, în special împotriva contaminării. Acesta este primul strat care conține produsul finit, cum ar fi o pungă de plastic multi-strat (în funcție de nivelul de protecție al produsului poate avea 1 strat, două straturi, trei straturi etc). Acest tip de ambalaj este adesea destinat utilizatorului final sau consumatorului. Pe lângă faptul că ușurează manipularea produselor de către consumatori, face ca produse să pară mai atrăgătoare și pot fi folosite în scopuri de comunicare pentru a transmite consumatorilor informații tipărite despre produse.
AMBALAJUL SECUNDAR
Acest tip de ambalaj este utilizat în afara ambalajului primar pentru o grupă un anumit număr de produse pentru a crea o unitate de stocare, denumită în mod obișnuit SKU. Facilitează manipularea produselor mai mici prin asamblarea lor într-un singur pachet. Acest tip de ambalaj oferă, de asemenea, protecție suplimentară pentru a ajuta la menținerea integrității ambalajului primar. În plus, poate servi ca container pentru transporturile mici, ceea ce îl face extrem de util în comerțul electronic. Ambalajul secundar este adesea alcătuit din mai multe componente (cutie, separator, banda adeziva, fulgi polistiren, carton tocat etc.). De asemenea, poate fi personalizat/etichetat pentru a face un produs ușor de identificat în cadrul depozitului.
AMBALAJUL TERȚIAR
Deseori denumit și ambalaj în vrac sau de tranzit, acest tip de ambalaj este folosit pentru a grupa cantități mai mari de SKU pentru a le transporta de la punctul A la punctul B (de exemplu, de la unitatea de producție la punctul de vânzare). Acest tip de ambalaj facilitează transportul încărcăturilor și/sau grele în siguranță mari. Pe lângă faptul că ajută la prevenirea daunelor, facilitează, în consecință, manipularea, depozitarea și transportul mărfurilor. Un exemplu de terțiar este un palet, care conține o cantitate de cuții de carton (ambalaj secundar) pentru a permite expedierea eficientă a produselor.
No Comments